U heeft een aanmerkelijk belang als u, al dan niet samen met uw partner, voor ten minste 5% van het geplaatste kapitaal (direct of indirect) aandeelhouder bent in een vennootschap met een in aandelen verdeeld kapitaal.
Als u op grond van deze definitie geen aanmerkelijk belang heeft, maar een van de verwanten uit de voor u geldende familiegroep (zie hierna) heeft dat wel, worden de aandelen van u toch als een aanmerkelijk belang aangemerkt.
Meesleep- en meetrekregeling
Als u een aanmerkelijk belang heeft in een vennootschap, dan worden winstbewijzen van of andere aandelen in die vennootschap, beschouwd als onderdeel van het aanmerkelijk belang.
Naast aandelen en winstbewijzen vallen koopopties op aandelen en bewijzen van deelgerechtigdheid in coöperaties ook onder het aanmerkelijkbelangregime.
Partner
Onder het begrip ‘partner’ valt voor het aanmerkelijk belang de echtgenoot c.q. de ongehuwd samenwonende partner die onder de partnerregeling valt.
Familiegroep
De volgende personen behoren tot de familiegroep:
- fiscale partners;
- de bloedverwanten in de rechte lijn (ouders, kinderen, kleinkinderen enzovoort) van de aanmerkelijkbelanghouder zelf of van diens fiscale partner.
Genotsrechten
Ook als u een genotsrecht (meestal vruchtgebruik) op aandelen heeft en verder aan de voorwaarden voor aanmerkelijk belang voldoet, wordt u aangemerkt als aanmerkelijkbelanghouder. Dit betekent dat zowel de genotsgerechtigde als de bloot eigenaar van de aandelen een aanmerkelijk belang kan hebben. Elke vestiging van een genotsrecht op aanmerkelijkbelangaandelen wordt als een (gedeeltelijke) vervreemding aangemerkt.
Inkomsten uit vermogensbestanddelen die u ter beschikking stelt aan een vennootschap waarin u een aanmerkelijk belang heeft, vallen in box 1 werk en woning en niet in box 2 aanmerkelijk belang. Een voorbeeld hiervan is het verhuren van een pand aan de vennootschap.