Verhoging lage tarief
Het lage tarief van 6% stijgt naar 9%, waardoor met name levensmiddelen in prijs zullen stijgen. Ter voorkoming van te veel administratieve rompslomp is besloten om over prestaties die al in 2018 zijn gefactureerd en, indien het particulieren betreft, ook in 2018 zijn betaald, de btw-verhoging niet na te heffen.
Klik hier voor het uitgebreide nieuwsbericht.
Vouchers
De regeling voor btw op vouchers, zoals cadeaubonnen, wordt ook gewijzigd. Vouchers waarvan bij uitgifte al bekend is welk land de btw mag heffen en tegen welk tarief, zijn belast bij uitgifte. Vouchers waarbij dit bij uitgifte niet vaststaat, zijn bedoeld voor meermalig gebruik. Deze zijn belast bij inwisseling voor een goed of dienst.
Sportdiensten
De diensten die sportorganisaties leveren aan leden, zijn momenteel al vrijgesteld van btw, maar vanaf 2019 geldt dit ook voor diensten aan niet-leden. De vrijstelling geldt niet voor organisaties die winst beogen.
Kleine ondernemersregeling
De kleine ondernemersregeling (KOR) gaat pas in 2020 veranderen, maar het is handig als u zich hierop in 2019 al voorbereidt. De nieuwe regeling betekent dat u geen btw in rekening hoeft te brengen als uw omzet onder de € 20.000 per jaar blijft. Op dit moment is nog het bedrag aan per saldo af te dragen btw beslissend.
Als u geen btw in rekening brengt, kunt u ook geen btw verrekenen. De regeling is optioneel, dus u kunt zelf beslissen of het voor u voordelig is de regeling toe te passen. Zo ja, dan moet u dit uiterlijk op 20 november 2019 aan de Belastingdienst hebben doorgegeven.
E-commerce
Verricht u digitale diensten aan inwoners buiten Nederland maar in de EU, dan kunt u tot een omzet van € 10.000 Nederlandse btw in rekening brengen. Boven dit bedrag dient u de btw van het betreffende woonland in rekening te brengen. U kunt dit via een vereenvoudigd systeem, het zogeheten MOSS, via de Nederlandse fiscus aangeven.
Heeft u vragen over de nieuwe btw-regels per 2019, neem dan contact met ons op.