Vanaf 2 juni 2016 tot en met 15 september 2016 (17.00 uur) kan een subsidieaanvraag worden ingediend voor de subsidieregeling praktijkleren. Vraag je deze niet aan in deze periode dan ben je te laat en kan je zo maar € 2.700 euro aan subsidie mislopen.
De subsidie is maximaal € 2.700 euro per jaar per gerealiseerde leerplaats. De hoogte van het werkelijke subsidiebedrag hangt af van het totaal aantal subsidie aanvragen en van de duur van de periode waarin de werkgever begeleiding heeft gegeven.
Met de subsidieregeling praktijkleren stimuleert het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap werkgevers om praktijkleerplaatsen en werkleerplaatsen aan te bieden. De subsidie is een tegemoetkoming in kosten voor de begeleiding van een leerling, deelnemer of student of voor loon en begeleiding van een promovendus of technologisch ontwerper in opleiding.
Samengevat is de subsidieregeling praktijkleren bedoeld voor werkgevers die een praktijk- of werkleerplaats verzorgen voor één van de vier onderstaande opleidingsrichtingen. De exacte voorwaarden om in aanmerking te komen voor de regeling zijn terug te vinden op de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (rvo.nl). De volgende richtingen komen in aanmerking:
- vmbo’ers die een leer-werktraject volgen in de basisberoepsgerichte leerweg van het vmbo. Het geldt alleen voor het traject dat specifiek is gericht op het behalen van een startkwalificatie op het niveau van een basisberoepsopleiding;
- mbo’ers die deelnemen aan een beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Deelnemers aan een beroepsopleidende leerweg (bol) komen niet in aanmerking voor subsidie. Dit geldt ook voor deelnemers aan de Derde Leerweg (OVO), EVC-trajecten en specifieke maatwerktrajecten (geen mbo bbl-opleidingen);
- hbo’ers die een duale of deeltijd opleiding volgen waarbij de Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO)-code van de opleiding valt binnen de sectoren techniek of landbouw en natuurlijke omgeving. Het gaat alleen om die opleidingen waarbij een praktijkdeel een verplicht onderdeel van de opleiding is. Deelnemers aan een voltijdopleiding hbo vallen niet onder de subsidieregeling;
- promovendi en technologisch ontwerpers in opleiding (toio’s).
De subsidie wordt achteraf aangevraagd via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland(rvo.nl). Dit betekent dat de subsidie nu door werkgevers kan worden aangevraagd die in het studiejaar 2015-2016 een praktijk- of werkleerplaats hebben aangeboden.