Op basis van de uitspraak van het Europese Hof voor wat betreft de openbaarheid van het UBO-register, heeft het kabinet besloten dit register niet publiektoegankelijk te maken.
UBO-register
Voor een aantal juridische entiteiten bestaat de plicht om geregistreerd te zijn in het zogenaamde UBO-register. UBO staat voor ‘ultimate beneficial owner’, ofwel de uiteindelijke belanghebbende. Het UBO-register is vooral bedoeld om witwassen en terrorismefinanciering tegen te gaan.
Privacy
Via de Kamer van Koophandel konden derden informatie uit het UBO-register opvragen. De bepaling die dit regelde is volgens het Hof echter onvoldoende onderbouwd, met name met het oog op bescherming van de privacy. Het kabinet heeft daarom de openbaarheid van delen van het UBO-register heroverwogen.
Aanpassing Handelsregisterwet
Het kabinet zal de openbaarheid van het UBO-register aanpassen. Dit vereist een wijziging van de Handelsregisterwet. Informatieverstrekking uit het UBO-register aan bevoegde autoriteiten, zoals de Belastingdienst en het FIU, zal zo spoedig mogelijk worden hersteld. Dit geldt ook voor wat betreft de toegang voor instellingen als bedoeld in de Wwft (Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme), zoals banken.
Legitiem belang
Voor wat betreft personen en organisaties met een legitiem belang, zoals de pers, wordt nog bekeken hoe de openbaarheid van het UBO-register deels kan worden hersteld. Op dit moment wordt gedacht aan een lijst met objectieve indicatoren, aan de hand waarvan kan worden beoordeeld of sprake is van legitiem belang. Niet uitgesloten wordt dat in sommige gevallen ook een individuele beoordeling gemaakt zal moeten worden.
Bron: SRA