De wet die compensatie van de aan langdurig arbeidsongeschikte werknemers betaalde transitievergoeding mogelijk maakt, is in juli 2018 gepubliceerd. Nu wordt er gewerkt aan een regeling voor de aanvraagprocedure en verstrekking van de vergoeding. Waarschijnlijk zijn de aanvragen van compensatie vanaf 1 april 2020 mogelijk. De aanvragen kunnen dan met terugwerkende kracht worden gedaan.
Wat betekent de compensatieregeling?
Heeft u een werknemer ontslagen wegens langdurige arbeidsongeschiktheid? Was die werknemer bij het eindigen van het dienstverband nog arbeidsongeschikt, en heeft u hem een transitievergoeding betaald?
Dan kunt u met terugwerkende kracht compensatie aanvragen voor deze vergoeding. Dit kan bij dienstverbanden die zijn geëindigd vanaf 1 juli 2015. De Wet compensatie transitievergoeding, die in juli is gepubliceerd, maakt dit mogelijk.
Bewaar documenten
De aanvraag voor de compensatieregeling gaat via het UWV. Hiervoor zijn wel bewijsstukken nodig die met de aanvraag meegestuurd moeten worden om aan te tonen dat het dienstverband beëindigd is en documenten die aantonen waarom u dit deed. Zoals de ontslagvergunning of de beëindigingsovereenkomst (inclusief documenten waaruit blijkt in welke periode de werknemer ziek was én dat hij bij het einde van de arbeidsovereenkomst nog steeds ziek was).
Ook zullen ze om documenten vragen die aantonen dat de transitievergoeding betaald is. Te denken valt dan aan gegevens die gebruikt zijn om de hoogte van de transitievergoeding te berekenen en een bewijs van betaling van de transitievergoeding.
Het is nog niet bekend welke documenten precies nodig zijn voor de aanvraag maar het is raadzaam om hieromtrent alle personeels- en financiële documenten te bewaren.