Een vergoeding, verstrekking of terbeschikkingstelling aan een werknemer is in principe belast loon. Binnen de werkkostenregeling zijn er mogelijkheden om een persoonlijke attentie onbelast aan uw werknemer te geven. In sommige gevallen kan dit echter zelfs belastingvrij zonder gebruik van de WKR.
Geen verband met arbeidsrelatie
Als u iets aan uw werknemer geeft dat geen verband houdt met de arbeidsrelatie, kan dit belastingvrij. In dat geval is namelijk geen sprake van loon.
Alles wat u in verband met de persoonlijke relatie geeft in plaats van in verband met de arbeidsrelatie, is geen loon. Dit kan daarom belastingvrij.
Kleinegeschenkenregeling
De vraag of iets in verband met een persoonlijke relatie of in verband met de arbeidsrelatie wordt gegeven, kan voer voor discussie zijn met de Belastingdienst. Om discussies te voorkomen over relatief geringe bedragen is de zogenaamde kleinegeschenkenregeling geïntroduceerd. Als u aan de volgende voorwaarden voldoet, gaat de Belastingdienst er daarom vanuit dat er geen sprake is van loon, dit kan dus belastingvrij:
- u geeft een persoonlijk attentie,
- dit betreft geen geld of een waardebon,
- de situatie waarin u dit geeft, is ook aanleiding voor anderen om zo’n persoonlijke attentie te geven, en
- de factuurwaarde, inclusief btw, van de persoonlijke attentie is maximaal € 25.
Persoonlijke attentie
De Belastingdienst legt uit dat van een persoonlijke attentie sprake is als de persoon van de werknemer vooropstaat bij het geven van de attentie. Of de werknemer recht heeft op de attentie, is niet van belang. De Belastingdienst noemt een bos bloemen op de verjaardag van de werknemer als voorbeeld van een persoonlijke attentie.
Bron: SRA